[I samarbete med Qoali]

Den här hösten alltså. Att bli varannanvecka-mamma, tvingas ta världens jobbigaste beslut om att avliva Stefan och dessutom stressa med att skriva en bok samtidigt, det är ju inte konstigt att sömnen blir lidande. Och det här med att jag sover dåligt för att jag sitter upp på nätterna och skriver en bok om sömnbrist, de är ju verkligen ironi på hög nivå. Men alltså – fasen vad jag sover gott när jag väl sover nu för tiden!

Jag hade hört talas om tyngdtäcke innan, men alltid tänkt att det bara är för personer med olika npf-diagnoser, mycket ångest eller annan psykisk ohälsa. Men nej, verkligen inte! Nu när jag har läst kilometervis med texter om hur kroppen funkar i sömn och vakenhet så tycker jag att alla i hela världen borde krypa ner under X antal kilo täcke på kvällen. Det är SÅ skönt!

Så här står det på Qoalis hemsida:

Tyngdtäcket fungerar som så att det omsluter din kropp som en varm och skön kram. Arbetsterapeuter har observerat att en mycket lätt beröring varnar nervsystemet men att djupt tryck är avslappnande och lugnande. När tyngden appliceras så stimuleras kroppen att producera serotonin som lyfter ditt humör, vilket i sin tur naturligt omvandlas till melatonin och får din kropp att vila. Det kan jämföras med att få en massage, som ger fysiska och psykologiska fördelar.

Det här med hur våra stresshormoner vs våra välmåendehormoner påverkar sömnen, det är ju bland annat det min bok handlar om, och jag var verkligen överpepp när jag hämtade ut mitt täcke och bäddade inför den första natten. Och kolla vad fint överdraget är, så mjukt och gosigt på ena sidan!

Så här ser förresten mitt sängbord ut just nu, så jag kan ju meddela att jag inte lever som jag lär för tillfället (ett snabbt tips för bättre sömn: lämna jobbet utanför sovrummet) men jaja. Det blir ju tid att vila tids nog.

Det jag känner störst skillnad på är att jag inte märker av nätterna. Jag lägger mig, sover och sen vaknar jag nästa dag. Okej, kanske någon liten koll på klockan där mitt i natten, men inte alls som innan när jag kunde vakna hur ofta som helst och bara ligga och glo.

Qoalis hemsida beskrivs tyngdtäcket som en kram, vilket kanske låter lite cheezy, men alltså det ÄR ju som en kram. Det är som att det sitter ett helt gäng med snälla människor omkring dig och försiktigt håller sina händer på din kropp. Eller nej, det lät som en sjukt obehagligt jämförelse så jag tar tillbaks det, men det känns liksom som beröring. Alltså som det känns inuti dig när någon du tycker om rör vid dig. Det är väl oxytocinet och seratoninet som swoschar omkring helt enkelt.

Mer från hemsidan:

Tyngdtäcken (kedjetäcke, bolltäcke) har använts inom det medicinska samfundet i många år nu, med goda och mätbara hälsofördelar. Samtliga studier pekar åt samma håll där resultaten varit otroliga. I en av studierna kom man fram till att tyngdtäcke är ett bra hjälpmedel för personer med sömnsvårigheter till följd av neuropsykiatriska diagnoser. Alla som deltog i studien uppgav att sömnen förändrats sedan behandlingen med tyngdtäcke påbörjats. Det framkom att insomningstiden minskade, antalet sömntimmar per natt ökade och antalet uppvaknanden minskade vid användning av tyngdtäcke.

Jag kände skillnad redan efter de första två nätterna, men vågar inte säga om det var peppig placebo eller om det var på riktigt. Men nu har det gått knappt två veckor sedan jag fick hem täcket, och på den korta tiden känner jag mig märkbart piggare på morgnarna, trots att jag nästan varje natt lägger mig för sent, och trots att det ju helt plötslig är mörkt när vi kliver upp (!).

Jag är så himla spänd på att se vilka storverk jag kommer kunna uträtta i framtiden i mitt nya utsövda liv! Om du också vill prova så grattis, för du får 20 procents rabatt hos Qoali med koden GODNATTMINSKATT – rabatten gäller fram till klockan 23:59 nu på torsdag den 1 november.

Hoppas du som läser får många sköna nätter i höst och vinter, detta är årets julkapp om ni frågar mig!

Kommentera