En gång i tiden lyssnade jag jättemycket på musik. Hade alltid en låt i bakgrunden och blandade både kasettband, cd-skivor, MD och mp3-spår friskt. När Spotify kom så gjorde jag långa spellistor där. När jag gick ut så dansade jag. Stod och svettades och fuldansade på dansgolv eller röjde på spelningar.

Nu gör jag inte det längre. Alls. Jag vet inte när det började men det var många år sedan jag började föredra krogar med sittplats och pratvänlig volym framför dansgolv med basen dunkandes innanför bröstbenet. Och hemma har jag aldrig musik på i bakgrunden längre. Jag lyssnar på podd, eller skvalradio. Kanske orkar jag inte tänka så mycket själv utan vill höra vad andra säger om sakernas tillstånd. Kanske… nej jag vet inte. Men jag gillar mest när det är tyst nu för tiden.

Mina barn gillar att dansa nu. Dom sätter på någon obskyr musikslinga på YouTube och ba: DANSA MAMMA!

och

jag

vet

inte

längre

hur

man

gör.

Jag står alltså i mitt eget vardagsrum och skakar lite på rumpan och känner mig så sjukt obekväm medan en treåring och en femåring skuttar omkring och inte bryr sig ett endaste dugg om hur det ser ut eller hur man gör. De bara är.

Men så var jag på Timbuktu på Malmöfestivalen. Mitt sällskap fastnade i något djupt samtal vid havet så vi möttes aldrig upp utan jag var själv i publikhavet och stod där och gungade lite. Och så tänkte jag på alla år av dans jag missat. Jag har lyssnat extremt mycket på Timbuktu under mina år av blandbandsmixande och plötsligt kände jag att jag saknade det. Det gjorde mig glad.

I kväll ska jag gå på Svenska Akademien. Får se om det blir mer än bara lite gungande med knäna då. Lite kanske. Uppåt framåt.

En reaktion till “Jag har glömt hur man dansar

  1. Men åh! Svenska Akademien! Jag lyssnade på dem hur mycket som helst för, ööh 17 år sedan? Eller femton. Jag var typ sjutton iaf. Och det var underbart på deras spelningar! Ha det så himla skoj! 😀

Kommentera