Glöm Polens största flod, vad indefinita pronomen är och hur man räknar ut kvadratroten ur 87 – här är några kurser som utbildningsministern borde införa som obligatorisk undervisning snarast.

  • Kurs 1. Struktur och individ, vad är skillnaden?

Klassikern INTE ALLA MÄN! påminner väldigt mycket om när jag en gång skrev ett upprört inlägg över cyklisterna som kastar skräp längs med landsvägen där jag bodde. Detta ledde till att jag fick en mängd kommentarer, mail och arga meddelanden med upplysningen INTE ALLA CYKLISTER!

Förslag på kursmoment: Grupparbeten på temat ”inte alla…” där deltagarna får gå igenom det helt rimliga i det mycket väl kan finnas stora problem inom en grupp på en strukturell nivå, men att det inte betyder att alla individer inom gruppen beter sig likadant.

  • Kurs 2. Att se ut som man vill, en mänsklig rättighet

Det finns väldigt många människor som inte godkänns enligt samhällsnormen. Någon väger mindre, någon väger mer, någon har en helvild frisyr och någon annan har jättemycket silikon i sina tuttar. Det bara är så, och det behöver inte kommenteras i tid och otid.

Förslag på kursmoment: Terapi i mindre grupper för att få eleverna att förstå att deras åsikter om andra människors utseende är helt irrelevanta för omgivningen. Avslutas med filmvisning på temat ”Kroppsbehåring, alla har det” där studenterna lär sig att hår är naturligt och att det är upp till var och en att bestämma om det ska få växa fritt eller inte.

  • Kurs 3. Genusmedvetenhet, därför behövs den

Det kan absolut vara skillnad på flickor och pojkar, men det är även skillnad på flickor och flickor och pojkar och pojkar. Dessutom finns det fler kön än två. Eleverna får under en intensiv studieperiod lära sig varför det är en schysst sak att erbjuda sina barn hundra möjligheter istället för två.

Förslag på kursmoment: Utställning med bilder på kiss, barn, full och annat som heter samma på svenska och engelska, men där ingen någonsin råkat förväxla orden. Rundas av med panelsamtal om varför det är tufft att vara pojkflicka men löjligt för en kille att vara tjejig.

  • Kurs 4. Yttrandefrihet, do’s and dont’s.

Att tro att man kan säga vad som helst och sedan hänvisa till yttrandefriheten är korkat. Att gömma sig bakom en lag som ska värna om ens rättigheter när man i själva verket passerat gränsen till vad som är straffbart är dessutom respektlöst mot alla som fortfarande kämpar för att slippa spöstraff för att de råkat twittra lite.

Förslag på kursmoment: Enskilt arbete där olika citat plockas ur en tunna och sorteras utefter om det klassas som yttrandefrihet eller hets mot folkgrupp.

Bubblare inför nästa termin:

”Källkritik, en snabbguide” och ”Empati, så kan du öka din”. Sök snabbt innan platserna tar slut.

5 reaktioner till “Fyra kurser som saknas i Livets hårda skola

  1. Obligatoriskt var ordet, sa Bull!! Du är så himla bra på att formulera dig! 😍

Kommentera