Minns ni kampanjen #dåhadejagintefunnitshär som trendade på sociala medier för ett par år sedan? Initiativtagaren Fredrik Marcus har samlat ihop 67 texter som handlar om just detta, och gett ut dom i en bok. Och vet ni?!? En av rösterna är min!

Min mormor. En hjältinna. Kom till Sverige från Lettland som kvotflykting 1952, sjuk i tuberkulos. Resten av familjen, hennes föräldrar och en bror, hamnade på västkusten i USA men mormor fick inte visum dit för att hon var sjuk.
Tanken var att hon skulle komma efter, men hamnade på Solbackens sanatorium i Dalarna där hon mötte kärleken i en ung svensk poet. När de fick lämna sanatoriet flyttade de till Stockholm, gifte sig i Klara kyrka och samma år föddes min mamma. I slutet av 1960-talet flyttade de till Malmö.

Hon pratade inte så mycket om tiden före Sverige, eller om hur det var att ta sig genom Europa för att komma i säkerhet. Det märktes att hon ville glömma. Men jag minns en historia som för alltid etsat sig fast i mitt minne, om hur hon och en kusin under flykten lämnade sitt läger i Berlin för att försöka handla mat, men tvingades ner i en tunnelbanestation av de kraftiga flygbombningarna. Plötsligt exploderade en ledning och började läcka gas. Människorna flydde upp för trappan för att rädda sig undan gasen när det plötsligt hördes skottlossning. Det var vakter som stod högst upp i trappan och sköt urskillningslöst rakt in i folkmassan. Mormor fick panik, men lyckades ta sig förbi vakterna och sprang ut, i vad hon beskrev som en eldstorm. Hon hade en päls på sig, som blev svedd av elden. Till slut hittade hennes kusin henne och de kunde ta sig tillbaka till lägret och sina oroliga familjer.

Jag bor också i Malmö nu, det är mitt hemma. Här har jag min sambo, min son och min dotter. Hade mormor hamnat någon annanstans hade inte jag funnits, och inte heller mina barn. Det är en svindlande tanke. Tack mormor. Tack för att du inte stannade där. Tack för att vi får vara här.

Jag fick hem boken idag och efter att ha sträckläst den är jag så full av förundran över vilken inverkan ens olika beslut – påtvingade eller självvalda – har på framtiden. För sig själv, för ens barn, för deras barn och barnen som kommer efter det (om planeten ens finns kvar då, på tal om vilka val man gör i livet).

Så: LÄS! Och jobbar du med ungdomar – köp in en hög! Diskutera! Jag är övertygad om att verkliga människor ger större intryck än siffror i statistiken, och bara här finns 67 människor vars liv direkt har påverkats av människor på flykt. För hade de stannat där så hade vi inte funnits här.

Här kan du läsa mer om boken och köpa den! — > tackfarfar.se

En reaktion till “”Om farfar stannat där, då hade jag inte funnits här – 67 svenska röster om ursprung”

  1. Den här har vi nu köpt till vår mamma i morsdagspresent! Hoppas hon gillar den, och att jag får (läs: hinner) kika i den när jag kommer på besök… 🙂

Kommentera