Skärmavbild 2018-03-11 kl. 00.16.22.png
Kolla avsnittet här.

Alla som lyssnade på Nirvanas MTV unplugged-album på repeat under 1994 räcker upp en hand. Jag vet att jag gjorde det. Jag stod med min snowboard, en grön-vit GNU, uppochnervänd över två stolsryggar och vallade så det luktade vax i hela huset. Väggarna var fyllda av tidningsurklipp om Kurt Cobains död. Jag var knappt 15 år och längtade bort och iväg och kände mig så otroligt malplacerad var jag än var, förutom på snö.

Hur hamnade jag i denna tillbakablick då, en underkyld lördagskväll i mars? Jo, jag fastnade (som alltid på kvällarna nu känns det som) framför Kunskapskanalen och i dag bjöds det på avsnitt tre av 90-talets USA, en dokumentärserie som precis skickat mig tillbaks 25 år i tiden. Från Nirvana till Missy Elliot, från Alanis Morrisette till Lauryn Hill. Från Shania Twain till Eminem. Och så lite Spice Girls, ’Nsync, Britney Spears, Christina Aguilera och Backstreet Boys. Jag har lyssnat på allt, i olika omgångar. Mindre på någon, mer på några andra. Kan varenda stavelse på Jagged Little Pill och The Marshall Mathers LP (okej, googlade nu, den kom ut år 2000 men ändå).

Och jag inser när jag sitter här i soffan att det inte finns något årtionde i mitt liv där musiken känns så mycket. Så äkta. Tänk så många känslor man kan ha i kroppen från att man är elva tills att man fyller 21. Det är ju magiskt när man tänker efter.

En reaktion till “Skickades plötsligt tillbaks till mitten av 90-talet

  1. Håller verkligen med om det sista stycket. Jag tror att detta är huvudanledningen till att jag fortfarande lyssnar på nästan exakt samma musik som jag gjorde när jag var 15.

Kommentera