När jag var gravid i vecka 29+3 fick vi veta att vi på grund av min plötsligt förkortade livmodertapp förmodligen skulle få en prematurbebis och jag blev sjukskriven med ordinerad vila. Graviditeten före det var ett så kallat uteblivet missfall med tvillingar som slutade med en skrapning i vecka 13. Med Juno blev vi inskrivna på Specialistmödravården i Lund direkt från plusset eftersom de aldrig hittade en förklaring till varför Sigge höll på att födas för tidigt (stoppades upp två gånger och sedan föddes han ändå inte förrän i vecka 42+0 den lille lurifaxen) – och fick köra skytteltrafik till Sus för att få vaginala ultraljud varje vecka för att hålla koll. Blödde i omgångar i början gjorde jag också, så jag var helt övertygad om att det skulle bli missfall. Och så hela jobbet med att kräva planerat snitt på grund av min totala misstro mot förlossningsvården.

Kort sagt: Jag tycker att det är asläskigt, vansinnigt psykiskt ansträngande och extremt överskattad att vara gravid och föda barn.

Nästa år fyller jag 40. Det är helt orimligt att ens tänka tanken att skaffa fler barn – och att separera, träffa en ny och starta om med den nya känns ju ännu längre bort. Sedan jag började ta Efamol mot min pms känns än mer orimligt att äta p-piller och inga andra preventivmetoder känns aktuella.

Så idag har jag steriliserat mig. Självklart inte genom ett spontant beslut på en drop in-tid, det har tagit några månader att komma hit. Ni som har lyssnat på Hertzman & Geyerhofer-poddavsnittet om detta vet hur jag tänkt med att vara den som gör operationen (det är ett större ingrepp för en person med livmoder än en person med pung) men enkelt förklarat så är detta mitt sätt att ta ansvar för att aldrig mer utsätta min kropp för en graviditet.

Jag har ju bloggat tidigare om att två barn är precis vad som är lagom för vår familj och det kände jag alldeles extra starkt i dag när jag kom hem från sjukhuset. En unge på varje sida av mig i soffan, jag var illamående och snurrig efter narkosen med smärtor i hela överkroppen, men med en helt övertygad känsla av att alla som ska vara här är redan på plats.

Bara fråga om ni undrar något, jag tyckte att det var svårt att hitta info när jag googlade så jag svarar gärna!

11 reaktioner till “Jag har steriliserat mig idag

 1. Intressant och bra skrivet! Min svärmor steriliserade sig i början av åttiotalet efter fyra barn, varav de tre första föddes lite väl tätt…

 2. När jag var 40 blev jag väldigt oplanerat gravid.
  Min man och jag valde att behålla barnet som blev vårt tredje gemensamma och mitt fjärde barn. Under graviditeten mådde jag oerhört dåligt fysiskt och blev sjukskriven i v23. Gick upp massor i vikt pga stillasittande pga oförmögen att gå längre sträckor.
  Jag hade lekt med tanken om sterilisering en längre tid,som du nämner är det ett större ingrepp på livmoderbärare än på pungbärare men insåg även att jag ville verkligen inte riskera att gå igenom en graviditet igen. Min kropp skulle klappat ihop totalt, samt att min ålder helt enkelt är för hög anser jag.
  Sagt o gjort, under graviditet sade jag till min BM om mitt beslut och hon meddelade ansvarig läkare som träffade mig och vi samtalade i typ 5 min och sedan fick jag skriva under ett beslut.
  Det drog ut på tiden eftersom jag var gravid men när vårt barn var ca 9 mån fick jag en remiss från Kvinnokliniken i Helsingborg (jag valde titthålssterilisering). Blev mycket förvånad då jag bor i Malmö men tydligen görs dessa ingrepp inte här längre. Drog dit och blev grundligt informerad av gynLäkare som tryckte på om fördelarna med spiral, men jag var mycket bestämd om mitt beslut.
  Ytterligar några månader gick och sedan fick jag datum för OP..i Ängelholm, för dessa operationer görs inte heller i Helsingborg. *suck*
  Drog med mig mor min och det hela tog typ 20 min från sövning till uppvak. Två små ärr på magen som inte syns bland alla bristningar ändå hehe.
  Jag är mycket nöjd med mitt beslut.

 3. Grattis, det låter som ett extremt bra beslut. Jag har själv funderat på att sterilisera mig men har blivit avskräckt av att det verkar vara ett så pass stort ingrepp. Finns det olika procedurer, och i så fall, vilken gjorde du? Hur lång är läketiden?

 4. Du kan se lite om frågorna i ett av svaren högre upp, men i mitt fall kändes det nog väldigt lätt att få igenom en remiss eftersom jag har två barn och fyller 40 nästa år. Hade jag varit 25 och barnlös så hade det nog varit svårare, dom är nog ganska sugna på att erbjuda spiral med typ fem års livstid och be en återkomma efter det. Men jag tror att om man bara har bra argument så kan det absolut gå att få en remiss även om man är unga och barnlös (vet inte hur det ser ut för dig dock, men bara som exempel).

 5. Jag mår inte så bra av att äta hormoner och äter det endast för att slippa PMS-toppar och dalar, och för att slippa bli gravid. Och eftersom Efamol hjälper så bra mot PMS:en och vi inte ska ha fler barn så kändes detta som bäst kombo!

 6. Jag ringde min vårdecentral och sa att jag ville sterilisera mig och att jag förstått att det krävdes ett initialt samtal där. De bokade in mig på ett samtal med en läkare som sedan skickade min remiss till Kvinnokliniken i Malmö där de meddelade att det var lång väntetid men att de skickat vidare min remiss till Ystad.

  Läkaren på vårdcentralen upplyste mig om lite olika preventivmedel och annat självklart (att man kan separera och vilja starta om osv) men det är väl standard. På mitt nästa samtal i Ystad sa den läkaren samma sak, plus gick igenom ingreppet och så fick jag skriva på papper om att jag förstått att det är oåterkalleligt men att jag kan bli gravid genom IVF om jag vill – men att jag i så fall får bekosta det själv. Hon erbjöd även en gynundersökning och att ta cellprov, men eftersom jag hatar den där stolen så frågade jag om de kunde göra det i samband med sterilisering och det kunde dom.

  I Skåne kostar det som vanlig patientavgift, dvs 160 kr på vårdcentralen, 100 kronor för besöket i Ystad och sedan 300 för operationen. Och sedan tågbiljett på en hundring dit, lite bensinpengar hem och descutan och microlax för 200, så totalt knappt en tusenlapp. Ändå rimligt? Skiljer sig dock en hel del i olika landsting och kan vara svindyrt, upp mot 15 000 uppåt landet har jag hört?

 7. Bra fråga! Vi tänkte först att jag skulle passa på att sterilisera mig när jag ändå snittades med Juno, men tänkte sedan att vi kanske inte skulle ta sådana beslut under tredje trimestern när man oavsett barn ofta känner att ”det här gör jag helst inte fler gånger”. Men ju mer jag tänkt på det så känns det rätt att jag gör det, eftersom jag inte vill bli gravid, medan Tobbe inte vill ha fler barn. Förstår du hur jag tänker? Även om han steriliserar sig så kan ju jag bli gravid (alltså inte med honom) och jag vill helt säkert veta att jag slipper gå igenom detta igen.

 8. Hej! Har inte lyssnat så frågar istället här, kom ni överens om att du skulle genomgå ingreppet eller var det ditt beslut? Med tanke på att det är mindre invasivt för en kille, precis som du skrev.

 9. Hur funkar det – bokar man bara tid för sterilisering eller måste man gå på något samtal eller dylikt först? Betalar man det själv (om man inte har medicinska skäl)? Har man fortfarande mens efteråt?

 10. Undrar bara om varför P-piller kändes sämre när du börjat äta efamol? Käkar P-piller (noll effekt på min pms men ”tyvärr” massa andra fördelar pga kronisk diagnos) och tänkte testa efamol efter att ha lyssnat på podden.

 11. Hej. Jag lyssnade på poddavsnittet där ni pratade om detta, jag tror det var typ två dagar efter att jag tagit första steget mot en egen sterilisering. Nu har jag precis fått kallelse till första samtalet. Min situation ser väldigt annorlunda ut jämte din så jag undrar om du vet ungefär hur vanligt det är att bli nekad? Jag undrar också vad dom ställer för frågor under samtalen? Tack för att du så öppet delar med dig av ett ämne som inte behöver vara så tabu som det är!

Kommentera