Så kom dagen när jag hörde hur en annan unge berättade för Sigge att det han hade på sig var fel. Pedagogen vid lämningen var som tur var snabbt framme och förklarade att alla får ha på sig precis vad dom vill, att i vissa familjer så har bara flickorna klänning och pojkarna alltid byxor, men i andra familjer får man välja själv och det i slutänden är upp till den som har kläderna på sig att vara nöjd. Sigge och Juno hade redan satt sig och börjat bygga lego och verkade inte bry sig så mycket om diskussionen men jag blir så himla ledsen över att vuxna människor lär sina barn att det finns regler kring kläder. Det är bara tyg, för fasen!

”Men om man klär barnen utanför normen så får man räkna med att folk reagerar”. 

Nej, det ska man inte behöva räkna med. Aldrig. Sigge ska få välja vilka kläder han vill utan att någon ska kommentera det, precis lika mycket som att andra personer som på ett eller annat sätt befinner sig utanför normen ska få göra det utan diskussion. Men visst, samhället har ju lurat i oss att det finns könade regler för kläder och frisyrer, bara två minuter tidigare kallade jag en pojke för hon eftersom han hade långt hår i tofs, och då har jag ändå en långhårig son själv. Det är ju galet att vi är så jäkla vana vid hur allt ska vara så hjärnan bestämmer saker innan vi ens hunnit tänka själva. Och det måste ju få vara okej att råka säga fel, men det är stor skillnad på att falla i normfällan och på att säga ”Jaha, har du snopp? Men då får du ju inte ha långt hår!”

 

Så länge det är hyfsat rent, hyfsat helt och hyfsat anpassat till rådande väderförhållanden så får mina barn får ha på sig precis vad dom vill, i vilka mönster eller färger som helst. De får vara lucia ena dagen och pepparkaka nästa, de får ha tights eller mjukisbyxor eller jeans. De får ha blå tröjor med traktorer eller brandbilar på lika väl som de får ha rosa tröjor med godis på. De får ha svart och vitt och grått om de vill det. De får ha byxor om de vill och klänning om de vill, och vill de ha byxor och klänning samtidigt så fine.

Det är tyg.

Och förresten så var det inte ens en klänning, det var en tunika. Den prickiga på bilden längst ner till höger. En vanlig sweatshirt som var några centimeter längre och lite mer utställd än vilken tröja som helst, och ändå reagerar en fyraåring:ish med att det är fel. Bra jobbat samhället. In i boxarna bara kids, och stanna där.

Glöm det. Jag tänker plocka ut mina barn därifrån.

En reaktion till “”Sigge, pojkar får inte ha klänning”

  1. Man blir så trött.
    När vi skulle på bröllop i somras klädde sig Stig, 4 år, i det finaste han kunde tänka sig. Med världens goaste självkänsla gick han med stolta steg in i kyrkan med mörkblå guldglittrig kjol, rosa skjorta, fluga, spiderman-sandaler och gluttriga hårklämmor och stråhatt över sitt långa svall! …och möts av fnissningar av majoriteten av det vuxna sällskapet och en och annan ”vad är detta för en liten flicka här kommer?” och en del mycket tystlåtna kommentarer om att man åtminstone borde se över barns klädsel på bröllop där bilderna finns kvar för alltid. Så himla sorgligt..

    Om det nu per automatik blir en flicka om man har kjol varför blir man inte då pojke om man har skjorta och fluga? Och framförallt varför i h-lvete ska det spela någon roll??!!

    Stig hade oavsett finast i hela sällskapet eftersom det riktigt lyste om honom hur fin han kände sig och det var han verkligen också! Det ska INGEN få ta ifrån honom! Och bilderna därifrån kommer alltid göra mig helt varm i hjärtat för att han får vara sigsjälv och i det verkligen bygga en go självkänsla. Men visst är det grymt obehagligt när tom barn säger till andra barn att hålla sig till könsnormen? Blä.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s