Inte ens en vecka in i december och det har redan slagits flera julrelaterade kränkthetsrekord på internet. Grattis Sverige, din befolkning har utvecklats med exakt noll procent sedan förra julen.

Har ni också märkt att det inte händer någonting nytt i diskussionerna? Jag vill så gärna tro att vi går framåt, utvecklas och lär oss av historien och våra misstag. Men det är tydligen precis tvärt om. För det är väl inte bara jag som hör hur tippetappet blandas upp med stöveltramp? Ett förslag till alla kränkta julfirare där ute: sluta klaga på att andra inte firar på rätt sätt och ta lite eget ansvar för att hålla liv i och föra traditioner vidare om det nu är så himla viktigt för dig.

Foliehattarnas tomteparad diskuterar högljutt på nätet, det är pojkar som lucior, julkalendern är värdelös, det är fel godis på gottebordet och runt omkring i stugorna sitter folk och hytter med näven åt årets julvärd. Det kunde varit december 2007. Eller december 1999 för den delen om Facebook varit uppfunnet då.

Internet är en sandlåda. En global pajkastningstävling utgjord av ettor och nollor där det är så mycket ”men ni då?” och ”men dom då?”och ”jag har inte gjort nåt!” att vilken mellanstadieskolgård som helst framstår som en studiecirkel i att hålla handen och sjunga Kumbaya. Är man feminist så har man fått för lite kuk, är man antirasist är man en hysterisk stenkastande vänsteraktivist och tycker man att det vore fint om folk kunde hålla sig nyktra om de ska tillbringa julen med massa ungar så är man per automatik en trist absolutist som borde sluta vara en sån jävla torris och ta en sup som alla andra.

Och så mediehatet mot all traditionell media som ägs till etthundra procent av judar och enbart anställer journalister som röstar på Miljöpartiet. Som har en dold agenda med allt de publicerar och som absolut inte går att lita på, bättre då att ta in sin information från diverse högerextrema sajter eftersom ”de minsann vågar skriva sanningen”.

Min hjärna brinner upp.

Om bara ett par år kommer det inte finnas nog med folie i världen för att vika alla hattar som behövs för att kommentarseliten på kvällstidningssajterna ska ha något på huvudet när de sitter och spyr ur sig sina konspirationsteorier.

Jag får ofta frågan om det inte är jobbigt att gå runt och vara så arg hela tiden, men det måste ju vara en ziljard gånger mer ansträngande att hela tiden hitta på egna agendor kring allt som händer i samhället och världen omkring en. Hur orkar folk? Och hur kan de bli fler? Nej hörni, ni kan med gott samvete strunta i robotdammsugaren, aktier i foliebranschen är årets julklapp.

Minns var ni läste det först.

Ursprungligen publicerad i Kristianstadsbladet 4 december 2015 

2 reaktioner till “Julen är foliehattarnas högtid

 1. Jag minns när jag läste den här krönikan. Jag gjorde vågen i min ensamhet och tänkte att det var det bästa på länge! Och så vågat, det imponerade storligen på mig.

  Nu när jag läste om den, så tänker och känner jag likadant som då. Ser på dig med något som liknar vördnad att du träffar så exakt. Eller så är det bara för att jag i mitt stilla sinne har samma tankar…..

  Nu i år 2017, så har de där som dumstrutarna växt fast på, slutat med att klaga på luciatågen, om pojkar som lucia och inga pepparkaksgubbar i tågen! I alla fall de jag har läst nu den närmaste tiden. Nej, nu anser de att vi skall sluta med de där dumheterna med lucia. Det är bara ett gammaldags stämningssökande för äldre vuxna, finns inga barn eller unga som vill delta i sånt där skräp.

  Ja, ja, de använder lite andra ord och en annan retorik än jag gör här, men tanken är likadan. Att Lucia skall avskaffas. Undrar vad nästa angrepp på gamla traditioner och skrotning av desamma blir? Julafton? Midsommar?
  Bara en tanke.

  Saknar dina krönikor till tusen!
  Podden är asbra!
  Tack. Du får mig att känna mig levande igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s