Kaskelot! Den finns i alla världshav, kan dyka djupast, hålla andan längst och låter högst av alla djur på hela jordklotet. Den lever i ett matriarkat där honorna och ungarna bildar egna flockar (och snubb-valarna drar när de vuxit så de inte är kalvar längre). PLUS: Den har störst hjärna av alla djur i hela världen. Kort sagt, en riktig jävla cooling!

Dessutom lever den på jättebläckfiskar och kolossbläckfiskar, och ni som känner mig lite privat vet kanske att min värsta fobi i hela världen är dessa läbbiga blötdjur så det är ju gött att valen eliminerar några av dem. Och nu när jag läst på om kaskelotten så har jag råkat klicka på lite olika bläckfisklänkar och har fasen i mig börjat tycka att dom är ganska spännande. What!? 
Men alltså, visste ni att kolossbläckfiskens ögon är cirka 30 cm i diameter? Och innehåller en slags bakterier som alstrar ljus, SÅ DOM HAR LAMPOR I ÖGONEN!? Visste ni att jättebläckfisken har små sylvassa typ tänder runt sina sugkoppar? Visste ni att kolossbläckfisken inte har det – utan istället har feta jävla krokar? Det finns en SVT-dokumentär som heter ”Världens smartaste blötdjur” som handlar om hur sjukt intelligenta de här varelserna är, och jag tror att det är det som stressar mig. Att de kan byta färg som kameleonter, kan skruva av ett lock på en burk för att plocka upp mat och liksom rymmer från sina vattentankar och försöker hitta ut från laboratorier. De är slemklumpar! Hur kan de vara smartare än mig? Och dessutom ha ögon större än mitt huvud? 
Kaskelot förresten, visste ni att den heter sperm whale på engelska? Att historien om Moby Dick, the sperm whale, blev en klassiker är ju inget annat än obegripligt. Namnet kommer förresten från att de har ett megaorgan inne i sitt huvud som producerar en slags olja, valrav, eller spermacit. Har inget alls med spermier att göra. Det är valraven som gör att vi människor älskar att jaga och döda dessa superfräna djur. Sa jag förresten att de kan hålla andan i 90 minuter och dyka ner till hela 2000 meters djup för att hitta sina släbbiga bläckfiskmiddagar? Och sa jag att det absolut mesta forskarna vet om jätte- och kollossbläckfisken kommer från fynd i kaskelotmagar, eftersom inga forskare är nere i mörkret flera kilometer under vattenytan för att hitta dem. 
Ska bli spännande att se var den här fascinationen för mig, kanske byter jag bana och blir val- och bläckfiskforskare på heltid efter att ha lärt mig detta, och det enbart efter att ha velat dubbelkolla att kaskeloten inte är ett taskigt egodjur innan jag gjorde min nya tatuering i tisdags. Jag visste alltså ingenting av detta – förutom att jag hatade bläckfiskar – förrän i måndags kväll. 

Joråsåatteh. En lär så länge en lever heter det va. Måste nu lära min hjärna massa nytt så att den nya informationen kan trycka undan allt jag läst om tallriksstora ögon med lampor i, för det ville jag faktiskt inte lära mig. Men min arm är fin! 

3 reaktioner till “Vem vill lära sig skitmycket om kaskelotter och bläckfiskar?

  1. Precis nu läste jag fem livstips med andemeningen att en ska skapa det liv som en vill ha. Tipsen fokuserade på att det var viktigt att planera och noga bygga upp planen för hur livet ens borde se ut. Tänkte väl göra det. Sedan gled jag in här och tänkte: ”SÅHÄR”.

    Gilla

  2. men ja, en till person som har fattat att bläckfiskar är jävulens avkomma! Hatar dem intensivt. Samtidigt som jag försöker ta reda på allt om dem. Så att de inte ska kunna överraska mig… Know thy enemy osv.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s