Årets logga.

Om ganska prick en månad – den 8 mars – är det dags för årets barnvagnsmarsch! Jag har tyvärr av olika anledningar missat de tidigare, men i år ska jag dit om jag så ska bli dragen i egen vagn (kommer vara i vecka 36 då tror jag).

Barnvagnsmarschen är ett initiativ från RFSU med syfte att belysa och minska mödradödligheten i världen. Så här skriver de själva om hur läget ser ut för kvinnor runt om i världen.

Katastrofen som makten glömde 

Varannan minut dör en kvinna för att hon har blivit gravid. 9 av 10 dödsfall kopplade till en graviditet går att förhindra, men då krävs:

  • Sexualupplysning. Ungdomar har rätt att få information om och diskutera säkrare sex och relationer. Kunskap ger makt!
  • Tillgång till Preventivmedel. Idag saknar 222 miljoner människor preventivmedel. Med full tillgång skulle 79 000 dödsfall förebyggas.
  • Rätt till säkra aborter. Osäkra aborter står för över 10 % av all mödradödlighet. Tillgång till säkra och lagliga aborter skulle rädda 47 000 kvinnor varje år.
  • Väl fungerande mödra- och förlossningsvård med kvalificerade barnmorskor. Då skulle kvinnor inte behöva dö av allvarliga blödningar, infektioner och högt blodtryck.

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Av dem är 200 tonåringar. I låg- och medelinkomstländer är mödradödlighet den vanligaste dödsorsaken för tjejer mellan 15 och 20 år.
Nio av tio tonårsgraviditeter i den här regionen uppstår inom äktenskapet. Kvinnor dör, helt i onödan, för att de inte har rätt och möjlighet att bestämma över sina egna kroppar och över sina liv.

222 miljoner kvinnor saknar preventivmedel. Och varje år resulterar bristen på preventivmedel i 54 miljoner oplanerade graviditeter, 22 miljoner osäkra aborter och 79 000 dödsfall. När kvinnor får tillgång till preventivmedel kan de själva bestämma om och när de vill bli gravida.
Varje år utförs ca 45 miljoner aborter varav nästan hälften (21,6 miljoner) är osäkra aborter, mestadels i låginkomstländer.
Varje år mister 47 000 kvinnor livet på grund av osäkert utförda aborter. Ytterligare 5 miljoner kvinnor behandlas på sjukhus till följd av sviterna. I vissa delar av världen utgör osäkra aborter över 25 procent av alla de dödsfall som är kopplade till en graviditet! Alla människor har rätt att bestämma om, när och med vem de vill ha barn – utan att behöva riskera sitt liv. Därför ska aborter vara lagliga, tillgängliga och säkra!
Igen: 9 av 10 dödsfall går att förebygga. Det är dags att stoppa mödradödligheten. Gå Barnvagnsmarschen för säkra graviditeter och rätten till den egna kroppen den 8 mars 2015.

Sedan 2010 har RFSU:s kampanj Barnvagnsmarschen (eller Unite for Women som den tidigare hette) samlat människor för att manifestera mot mödradödlighet. Det är en fråga som väcker engagemang, Barnvagnsmarschen har vuxit för varje år. 
2013 slog vi rekord med 2600 marscherande på 32 orter. På hela 18 orter anordnades marscher av engagerade privatpersoner! Ända från start har kampanjen syftat till att uppmärksamma mödradödligheten i världen, att skapa opinion genom folkets stöd och därmed sätta press på politiker att uppfylla de krav som ställts. Att frågan prioriteras politiskt anser vi ökar möjligheten att mödradödligheten i världen minskas.

Här har du massa bra info om eventet! Där kan du både anmäla dig men även tipsa andra, anordna en egen marsch om det saknas på din ort osv. In och glo! Mer från RFSU:s egen sida finns här.

Jo en sak till: Årets regnskydd som delas ut till dem som är först på plats är designat av Mini Rodini! Jag vet inte med er, men jag kan inte tänka mig en bättre bättre söndagsaktivitet än att visa var jag står i en otroligt viktig och bortprioriterad fråga och dessutom få chansen att få en present för att jag gör det! 
Vi ses i Malmö den 8 mars klockan 12! 

En reaktion till “Barnvagnsmarschen 2015

Kommentera