Hej föräldrar! Jag har en fråga – hur mycket sparar ni till era barn, och HUR sparar ni? Fonder, räntesparkonto, aktier, spargris eller madrass?

Och hur tänker ni med framtiden, ska era barn betala till exempel delar av körkortet med sina egna sommarjobbspengar eller ska det komma från de sparade pengarna enbart?

Hälsningar från en ansvarsfull morsa

14 reaktioner till “Om barn och sparande

 1. Vi sparar 150kr/mån på sparkonto i barnets namn (är alltså låst till hen fyller 18) till körkort etc och 350kr/mån på ett sparkonto vi kan nyttja fritt till vinterkläder, cykel osv.

 2. Vi började spara direkt till första: 200 kr/ månad av barnbidraget som tänkt till cykel, ny säng osv. Större inköp. När andra barnet kom ökade vi på till 400 kr/ barn. Släkt och vänner får gärna sätta in pengar istället för presenter, ibland tömmer vi barnens plånböcker på kontanter och sätter in, de får sätta in sina spargrispengar. Vi har slutat spara nu, de har ett belopp var som vi låser på fasträntekonton = lite högre ränta men man kommer inte åt pengarna under t.ex. ett år. Dom har lite aktier som min pappa köpt åt dom och deras farmor fondsparar 100 kr/ barn och månad (mycket lyxigt tycker jag). Vi (eller farmor) kommer bekosta deras körkort och sen räknar jag med att ge bidrag till t.ex. kontantinsats på hus eller möbler när de flyttar hemifrån, bröllop osv. Men det är inget vi sparar till just nu, istället satsar vi på att amortera på vårt hus för att få ner våra fasta kostnader… De kommer själva få jobba och spara pengar, försöker lära dom att allt kostar pengar och väljer man att spara nu kan man köpa nåt dyrare/ mer värt senare. Håller med Beatatjata ovan att om de ska bo hemma efter gymnasiet får de betala, inte för att vi inte har råd att de ska bo här utan för att de måste lära sig att allt kostar.

 3. Hela barnbidraget till båda barn. Investeringssparkonton i mitt resp. min sambos namn. Så får barnen inte tillgång till pengarna om de är oansvariga 18-åringar… Och så vars ett sparkonto i deras egna namn där de får 100/mån fr farföräldrarna. Där sätter även släkten in vid födelsedagar och liknande.

 4. Vi sparar 200kr till varje barn på ett sparkonto, ett konto oxå släktingar fått numret till så dom kan sätta in (om dom vill) när barnen fyller år eller när andan faller in…
  vid deras dop har de fått fonder i present men de blir mest bortglömda…
  Vi började spara när vi har två löner igen.

 5. Hm.. tappade min kommentar. Men angesten! Vi maste spara over 2000 sek for att kunna ha rad med universitetet for vart barn. Det har helt sjukt.

 6. Jag sparar 300kr i månaden till Dante i Fondsparande.
  Har funderat på att byta då jag vill ha låg risk på sparandet, alltså vara garanterad att det jag sätter in är det minsta man får ut, så ger det sällan någon större 'vinst' heller. Viktigt att kolla hur hög avgift fonden/sparandet har osv. Sist jag kollade det, på en lågriskfond där jag ändå gått med 'vinst', så var avgiften i % högre än vad vinsten i % blev och i slutändan betalade jag alltså för att spara i fonden. Lång näsa på mig.
  Har kikat på många olika sparalternativ men det är inte helt lätt. Aktier kan ju vara bra om man vet vad man gör och vill/kan/ har koll och är otroligt aktiv.
  Jag önskar kanske att jag kunde spara mer men det har inte funnits utrymme till det i ekonomin. Lite extra har jag satt in vid skatteåterbäring och sånt..
  Jag önskar väl att pengarna vi sparar kommer till användning för att han ska slippa ta gigantiska studielån i framtiden i första hand, för ett vettigt boende lär man ju oxå behöva hosta upp en handpenning..körkort hoppas jag kanske att man ska kunna lösa med att han själv jobbar och sparar månadspeng osv och kan lägga en del av den kostnaden själv på det viset. Födelsedagspengar och så lägger vi ibland på sparbössan, ibland sätts det in på kontot.

 7. Vi sparar lite huxflux, får vi pengar över så fördelar vi dem – men så måste en köpa nått dyrt och så huxflux är pengarna borta. Vi lever ju på en lön också så det får vara så här tänker jag. När hushållet har två inkomster kan vi spara lite mer systematiskt. Eller så här: när vi får två löner kommer vi ju kunna lite mer systematiskt dvs då kommer vi kunna spara så in i helvette. Jag tänker att det kanske får bli till en egen liten gård.

 8. Vi sparar 100 kr var till barnen i något långsiktigt sparkonto…kanske fond…minns inte. Tanken är att eventuella födelsedagspengar och så kan stoppas in där också. Barnbidraget går till annat! Kläder och aktiviteter och mat och hej och hå. Till att vi inte ska behöva jobba heltid kanske. Alla pengar, löner och barnbidrag, går i alla fall åt helt klart.

  Så mycket sparpengar kommer vi inte komma upp till men jag tänker väl lite löst att de kan få dem när de flyttar hemifrån. Eller om de absolut vill på typ språkresa och vi inte har råd. Eller till körkort. Sen får de baske mig sommar- och helgjobba precis som jag. Och kanske får någon körlektion i födelsedagspresent och så. Så funkade det för mig och jag blev ju…typ normal :-). Aldrig haft något sparkonto. Alltid jobbat ihop till alla grejer själv, kanske har mina päron skjutit till något litet om de kunnat men jag har fyra syskon – det blir mycket ”skjuta till”. Vill de bo hemma efter gymnasietid osv får de betala då också. Sorry, jag tror inte på curling. Livet kostar, det är lika bra att lära sig (och det är ändå himla mycket billigare att bo hemma än att skaffa eget).

 9. Det är inte massor men det är lite 250kr var till fondkonto (AMF – låga avgifter) och 250kr var i bostadssparande (HSB). Tänker väl att pengarna i första hand ska vara till just boende. Eftersom att det är en sådan himla stor grej, särskilt om man bor i Stockholm och vill bo kvar där, men förstås bra att ha handpenning även i andra delar av landet.

 10. Nybliven mamma här, som hade tänkt att barnbidraget ska läggas in på hans egna konto, så långt det bara är möjligt. Vi tänkte att eftersom föräldrapenning är som den är så skulle större kostnader som gäller honom, såsom försäkring eller ny säng eller dylikt, skulle kunna dras från det kontot, men annars skulle överskottet vara sparande för honom, utifall att…
  Mina föräldrar hade aldrig nåt sparkonto åt mig, så att jag plötsligt en dag fick en säck med pengar, och det har inte behövts heller. Jag fick lära mig hur jag skaffar mina egna pengar för att köpa sådant jag ville ha, o det hoppas jag kunna lära min son också…

 11. Vi sparar just nu hela barnbidraget i ett vanligt sparkonto, som bara bytt namn eftersom det var vårt ”till bäbisen”-konto som vi öppnade när vi blev på tjucken. Tanken är väl att göra om det till något asbra slags sparande framöver, men eftersom jag kan cirka noll och ingenting om fonder och sånt därnt tänkte vi skaffa lite rådgivning i detta innan vi bestämmer oss.

Kommentera