Anna och Nova ville veta hur det gick med tygblöjorna och det är ju sedan länge dags för en recension av dessa små tygstycken, så här kommer några tankar om att försöka undvika plastberget i soptunnan!

För ett par månader sedan satte vi alltså igång med att testa tygblöjor från Imse Vimse och det startade skitdåligt med att Sigge kissade igenom alltihop, både tyget som ska suga upp kisset OCH ytterbyxan. Det gjorde att vi efter två kissningar fick slänga in en maskin tvätt och återgå till plastplöjorna fram tills nästa dag när allt var rent och torrt igen. Helt värdelöst det här med tygblöjor, kände jag då.

Jag mailade ImseVimse och frågade om jag kanske gjort något fel eftersom även ytterbyxan blev blöt, men tydligen så kan det bli så om man har ett barn som kissar sällan och mycket, och det gör Sigge tydligen. Vem kunde ana att det fanns så många olika intervaller i bäbisars kiss-cykel? Inte jag. Men det kom snabbt ett nytt paket på posten och istället för one size-blöjan så tyckte hon att Sigge kunde prova både allt-i-ett-blöjan och frottéblöjan också. Så det gjorde vi.

Tut tut, blöjrumpa comin’ through!

Och hur gick det då?

Jo, en sak som är bra med Sigge är att han inte håller på och bajsar i tid i otid (förlåt Sigge om du läser det här som vuxen) så det är ju mest kissblöjor som vi tagit hand om. Vi har särskilda papper som vi lägger i och om han bajsat så lyfter vi bara ur det och slänger i en hundbajspåse som går i soporna, sedan sköljer man tyget och slänger in i tvättmaskinen och sedan får det ligga där tills maskinen ska köras. Det blir ju mycket tvättande, men eftersom Sigge har kräkts en del under sin livstid (förlåt IGEN vuxna Sigge) så har det liksom alltid gått en maskin per dag, så vi har inte märkt någon skillnad på just tvättandet. Och är man det minsta som oss så hade man inte pallat att greja med tygblöjor om man inte haft egen maskin, men det är ju många som tycker att det funkar okej med tvättstuga också.

Och förutom just tvättandet och sköljandet så är det ingen större skillnad, nu har vi ju ganska många blöjor och inlägg så det gör inget om han kissar igenom (vilket händer extremt sällan) men om man har för liten uppsättning så får man vara beredd på att de kan användas upp under dagen. Vi har alltid haft plastblöjor med oss när vi har lämnat hemmet, så jag kan tyvärr inte ge några bra tips om vad man gör på resande fot, men det blir väl samma antar jag, fast man får lägga de blöta blöjorna i påsar och ta hem och tvätta. Överkurs för oss än så länge.

Och Sigge då? Ptja, han verkar inte bry sig om vad han har på sig, men när det är jättevarmt ute så använder vi vanliga blöjor eftersom det kan bli ganska tjockt med tygisarna. Om man är sugen på att prova så är ett hett tips att föra någon form av kiss- och bajsdagbok först i en vecka så man kan höra av sig till de man vill beställa ifrån och få reda på vilken sorts blöja som passar ungen bäst. Sedan är det ju skillnad för flickor och pojkar (om de kissar framåt eller neråt) och det får man också ta hänsyn till när man väljer vilka inlägg som ska funka.

Jag tror att vi har använt tyg och vanliga ungefär 50/50 de här två månaderna men vi ska försöka skärpa oss och gå mer åt tyghållet nu, problemet är bara att vi är så jäkla lata och det i sig är ju lite av en tröskel när det kommer till att återanvända saker. Men å andra sidan så har vi ju inte engångsgrejer i köket och garderoben och där skitar man ju ner för att sedan diska/tvätta och sedan använda porslinet/kläderna igen, så det handlar väl mest om att skärpa sig och ställa om sin lilla hjärna till miljö- och ekonomi-mode tänker jag.

Summering:

Minus: Krångligt och lite lite äckligt att hålla på med.
Plus: Miljövänligt och plånboksvänligt. Speciellt om man hittar blöjor second hand.
Totalt betyg för tygblöjor: 4 tummar upp av 5 möjliga! Om ni är sugna på att prova själva så håll utkik här på bloggen så kommer det komma en liten utlottning inom kort! 

6 reaktioner till “Tygblöjor från ImseVimse – en recension!

  1. Hm, jag tycker nog inte att Sigge brinner upp i brallan men det är klart att den där läskiga plasten blir ganska äcklig mot huden, jag hade inte velat ha en plastkasse som trosor i den här värmen 🙂

  2. Okej nu verkar jag kunna kommentera, har försökt flera gånger och det bara faller bort! Asså vi började ju med tygis efter inspo från dig! Hurra säger jag bara! I kategori blöjor får tygisar högsta betyg i vår familj! Vi började lite smått med några blöjor från imse, tyckte de var bylsiga (all in one) så kom av oss lite – men så kände jag hur in åt helvete hett det är innanför en engångsblöja och då tog tygblöjeanvändandet fart. Har botaniserat runt och hittat favoriten i formsydda plus ullbrallor. Lätt att röra sig i för ungen samt väldigt luftigt. Vi har ju knappt några bajsblöjor då vi EC:at men de få ggr det blivit så har vi spolat av blöjan i toan. För min del är det det bästa med allt i hopa – inga sopor som luktar as! För ungen antar jag att det bästa är att han slipper brinna upp i brallan.

Kommentera