Hade väl gissningsvis en svag tvåa eller nåt i fysik, så ni får får hjälpa mig här:

Varför blir bäbisen tyngre när den somnar?

Om jag går runt och vaggar Sigge så känner jag ju när han börjar bli sovtrött, hela kroppen blir som en liten tung klump i famnen på mig. Visst att han håller upp delar av kroppen själv när han är vaken, men jag bär ju honom lika mycket oavsett? Herregud. Jag får ont i hjärnan av att försöka tänka ut varför.

7 reaktioner till “Någon som vet?

  1. Jämför att lyfta en säck/väska fylld med mjuka saker eller plastpåsar med vatten, lyft sedan en skivstång med samma tyngd *svammel*

  2. Hej! Nu har jag tänkt på detta, och min teori är följande: Att bära saker handlar om styrka och balans. Mycket lättare att bära en lång pinne om man håller den på mitten och inte i ena änden tex, trots att pinnen såklart väger lika mycket oavsett hur du bär den. Med bebisar och katter och folk i allmänhet som blir burna och är vakna, så är det lättare att hitta deras tyngdpunkt och därmed blir de lättare att bära. Mycket pga att de balanserar sig själva runt sin egen mittpunkt (om de inte är dyngraka iaf). Men sover de så ska du själv ta hand om allt balanserande och de där små mjuka varelsernas tyngpunkter är helt hopplösa. Flyter i princip runt, som att bära en påse vatten ^^ Så! Jag är övertygad om att jag har rätt 🙂
    /Cim

  3. Det gäller alla kroppar. Det är svårt att lyfta en avslappnad kropp. Tänk bara på hur svårt det är att flytta nån som sover! Men när man spänner kroppen blir den massvis lättare att hantera. Prova med dig själv. Försök göra en armhävning när du är totalt avslappnad i säg; bål, rygg och ben. Sen gör du om det när du spänner bål, rygg och ben (om du orkar göra från fötterna, annars från knäna.. 🙂 ) till en rak kropp. Vilket är lättare?

  4. Jag tror att Annika är något på spåren. Skulle gissa att det beror på att de slappnar av. Kan känna den där tyngdkänslan när jag själv ska sova och när någon har somnat.

  5. Vad jag förstått är det för att de hjälper till att hålla uppe sig själva när de är vakna, de spänner emot. När de slappnar av däremot känns den ”riktiga” tyngden. Nåt i den stilen. Nån annan kan säkert förklara bättre!

  6. Ovilliga katter är samma lika! De lägger till ett kilo eller två när de inte vill bli upplockade eller när de måste flyttas ur rum de inte får vara i. Som stenlimpor. Jag undrar också!

Kommentera