Okej, jag har några himla intressanta tankegångar i mitt huvud ikväll efter en kommentar jag fick på föregående inlägg. Det började med att jag skrev så här:

 

Och fick den här kommentaren som svar:

Och så tänkte jag att det var en lite tråkig och sur kommentar till något som jag ansett var menat som ett skämt (att det handlade om just män berodde enbart på att jag inte såg en enda kvinna med en alkoläsk i handen) och jag svarade Alex så här (också väldigt ironiskt): 

Och då svarade Alex (ooookej, JA, jag är medveten om att det börjar bli ganska mycket text nu, men fortsätt läsa vettja, ni har ju ändå läst hela vägen hit och har semester osv) så här: 

Så, nu kommer (ÄNTLIGEN) min poäng/fråga: Vad får man skämta om när det gäller andra människor? När, hur och var får man göra sig lustig över något som det motsatta könet gör utan att det blir sexistiskt? När går det från ett skämt till att bli manshat/kvinnohat, och…  

(wait for it)   

…får man inte skämta om någonting alls nu för tiden med risk för att någon ska bli ledsen?

(mvh/vit kränkt man undercover tydligen)

Om man har läst min blogg ett tag så vet man ju liksom att jag inte PÅ ALLVAR skulle sitta och trycka ner män(niskor) för att dom dricker alkoläsk? Alltså jag skiter väl i vad folk dricker för att bli fulla egentligen. Jag skiter även i vad folk har på sig, hur de ser ut i håret och vilken musik de lyssnar på, men ibland tycker man ju att folk är… komiska liksom. Får man inte skratta åt det då? 

Hade jag lagt upp bilder på dessa fyra män i 40-årsåldern som kom vinglandes på sina damcyklar utrustade med barnsadlar och cykelkorgarna fyllda med alkoläsk så hade det ju varit taskigt, men att ironisera lite över fenomenet vuxna män som dricker alkoläsk, är det verkligen ett skämt med sexistisk underton? Jag tycker inte det. Damlandslags- och Wimbeldon-”skämten” är det definitivt, men jag tycker inte ens att det går att jämföra med det här, förutom kanske att jag gjorde mig lustig över något som hade med det motsatta könet att göra.

Alltså, obs att det här handlar väldigt lite om Alex och hens kommentar, och det är inte heller så att jag fiskar efter medhåll, utan jag började verkligen fundera på riktigt över hur gränserna går när man ska göra sig rolig på andras bekostnad. För så länge man inte hänger ut enskilda personer så är det ju en väldigt rolig humorform. Typ den roligaste. Tycker jag.

29 reaktioner till “Hur, när och var får man skämta?

 1. Tja, jag har läst din blogg ett tag nu och tycker att du verkar vara en skön och rolig människa på det hela taget. Även jag kom med en liten förvånad ”hick” på det förra inlägget, helt enkelt för att jag också uppfattade det som ”höhö, vad vad fjolligt med vuxna karlar som dricker TJEJdricka”. Så kanske det inte var menat, men så läste jag det. Och den tonen gillade jag inte riktigt.

 2. Så här blir det i ett PK-klimat. Till slut kan man inte skämta eller ha någon avvikande åsikt i någon fråga utan att man hamnar i hatdebattsträsket eller bli stämplad som ond av de ”goda” människorna. Du har inte gjort något fel och ditt inlägg kan inte på något sätt anses vara sexistiskt eller hatfullt. Tycker det var en intressant observation…

 3. Hej anonym!

  Jag vet inte om din kommentar syftade på mig eller J. Prylutmaningen, men oavsett: Ett stort tack för din ovärdeliga input i frågan. Verkligen Det är kommentarer som din som berikar världen och får utvecklingen att ta stora kliv framåt. Klicka dig runt på nätet och släng ut några till så är vi snart i hamn.

 4. Jag sa i och för sig ingenting om att be om ursäkt, jag pratade om att ta till sig och förklara, vilket jag själv hade velat göra om någon uppfattade vad jag sa som sexistiskt. Att jag överhuvudtaget kommenterade beror ju också på att jag uppfattade i ditt inlägg att du ville ha en diskussion, men jag tog väl fel då.

 5. Hej ”Anonym”.

  Vad konstigt att du kallar mig idiot eftersom du inte känner mig.
  Och jag menade heller inte att skämta, långt ifrån, jag bara skrev ner något jag tänkte på när jag läste de andra kommentarerna. Det var KONTRASTEN mellan ”hårt” och mjukt” jag tänkte på angående just alkoläsk vs hårdrockare.

  Karma på dig, anonym!

 6. vilken idiot du är. varför känner du ett behov av att skämta om det som är ”manligt/kvinnligt”? usch, det är sådana som du som bromsar ned utvecklingen.

 7. ”om jag vill mötas av respekt och få välja fritt vad jag ska ägna mig åt, hur jag ska vara, vad jag ska dricka och hur jag ska se ut, måste jag också ge andra människor samma frihet. förstås”

  Okej… Men då ställer jag frågan igen: Vad får man skämta om? För enligt dina premisser så är det inte okej att göra sig lustig över NÅGOT som man anser är omanligt eller okvinnligt, och då får man ju ALDRIG skämta om något om det motsatta könet/leka med sterotyper/ironisera sig över något? Det blir ju jättekonstigt.

  Jag vill (självklart) också mötas med respekt för min person, men som jag skrev i exemplet ovan, det är ju skillnad för mig på att ta emot ett skämt om dumma blondiner ifall jag på allvar trodde att hen som skämtade om det verkligen TYCKTE att blondiner har medicinskt lägre IQ än brunetter.

  Och så har vi ju dessutom problematiken i VAD som är omanligt och okvinnligt, vem bestämmer det? De referensramarna lägger man ju upp själv – det finns liksom inget facit – och då är det klart att något jag skämtar om kanske inte går hem hos alla?

  Jag tycker till exempel att det är manligt att stå för vad man tycker, så för min del tycker jag att det är manligare att dricka alkoläsk och säga att man älskar det, än att dricka öl för att folk inte ska tycka att man är löjlig som dricker alkoläsk, vilket egentligen är ens favoritdryck. Fattar du? I det exemplet blir ju den alkoläskdrickande mannen mer ”man” än den som dricker öl, enligt mina preferenser om vad som är ”manligt”.

 8. nä men alla säger inte att det är lesbiska horor, vissa skrattar bara åt att det är kvinnor som vill spela fotboll, precis som folk (många män) skrattar åt och gör sig lustiga över och ifrågasätter massa andra saker som kvinnor vill göra och gör. och det brukar jag bli jävligt upprörd över, och jag tror att du också blir det. då tycker jag att det är på sin plats att fråga sig varför man tycker att det ena skämtet är roligt, men inte det andra. och jag tror att svaret ofta är att det är svårt, svårt att vara rättvis, svårt att se saker från olika sidor eftersom vi bara verkligen kan uppleva den ena. svårt eftersom vi bara är människor och vi pallar inte vara allt det vi egentligen vill vara hela himla tiden. och visst, jag köper kanske att du inte menade enbart män utan människor i allmänhet men sättet du lade upp det på antyder ändå att du tyckte att det är löjligt att just män dricker alkoläsk. jag tycker också alkoläsk är en tramsig dryck och skulle absolut säkert kunna säga samma sak själv, men det hade varit ett ganska dumt och trött skämt, och hade det varit ett trött skämt om att kvinnor ska hålla sig i köket hade jag genast känt igen det, men när det rör en grupp man inte tillhör är det mycket lättare att missa att det är en annan sida av samma värdelösa mynt. om jag vill mötas av respekt och få välja fritt vad jag ska ägna mig åt, hur jag ska vara, vad jag ska dricka och hur jag ska se ut, måste jag också ge andra människor samma frihet. förstås.

 9. Det absolut enda jag kan tänka på när jag läser allas konstiga vinklingar av ditt inlägg är Kellys, hårdrocksbaren i Sthlm där jag hängde MYCKET förr i tiden (pratar typ 13 år tillbaka och har typ inte vart där sen dess så jag vet inte hur det är nu). För där drack många hårda, tatuerade, långhåriga killar just alkoläsk (pga av väldigt billigt). Skiter väl i vad folk dricker men kontrasten hårdrockskillar alkoläsk var… ehhh, gullig?

 10. Fast nu kommenterade jag Alex på samma sätt som hon kommenterade mig, med ironi. Och nej, jag tänker inte be om ursäkt för att någon tycker att ett påstående ”känns” på ett visst sätt.

  Herregud, ut och sup ner er på alkoläsk hur mycket ni vill, gamla som unga, kvinnor som män. Jag kommer fortsätta tycka att det är sjukt konstigt hur man kan välja det framför all annan god alkohol som finns att tillgå. Gud, stäm mig.

 11. Näru, kom inte och påstå att det jag skrev skulle vara unken dubbelmoral, det är ju två helt olika saker att kalla sveriges damlandslag för lesbiska horor och att slänga ut frågan ”vad tycker vi om vuxna män som dricker alkoläsk”. Lite för att det gick att svara till exempel ”Jo, det är väl helt okej” på den frågan och så hade det varit ur världen.

  Hade jag däremot skrivit FY FAN VILKA JÄVLA FJOLLOR MÄN SOM DRICKER ALKOLÄSK ÄR, DOM ÄR JU SÄKERT BÖÖÖÖGAR ALLIHOP”, så hade det ju varit mer likt Twitterhånet mot landslaget och dessutom jävligt taskigt och inte heller ett dugg roligt.

  Och visst, det är klart det handlar om värderingar, och min värdering är att folk som dricker alkoläsk har dålig smak, men det måste man ju få tycka om man vill. Precis som att du kanske tycker att öl är det äckligaste äckel som går att dricka, men det får du ju tycka om du vill? Men kom inte och påstå att alla saker som någon gör sig lustig över går att dra över en kam, för så är det inte.

  Och jag tänker verkligen inte be om ursäkt för att jag ”omedvetet råkat falla i trötta gamla fällor om hur människor är hur det ska vara och varför”. Alltså, verkligen inte.

 12. Ja, jag tycker absolut att det är lite ”töntigt och mesigt” att dricka alkoläsk, mest för att jag anser att det är sånt som ungdomar dricker för att dom inte gillar smaken av alkohol och bara vill bli fulla (grov generalisering, men du fattar vad jag menar, så var det ju för 20 år sedan när JAG drack det) och det gäller alltså alla vuxna, både kvinnor och män. Hade de fyra cyklande männen haft med sig fyra fruar som också druckit alkoläsk så hade jag ju skrivit ”vad tycker vi egentligen om vuxna människor som dricker alkoläsk?” men nu såg jag inga kvinnor som gjorde det.

  Och det är här frågan kommer in: varför skulle det vara mer okej att skämta om ALLA vuxna? Ironin i det blir ju samma, generaliseringen är samma?

  Men det som folk säger om dig och din kompis Johan är ju inte i närheten av detta, det ligger ju snarare på gränsen till mobbing. Att ifrågasätta en persons personliga stil (typ piercing och frisyr) är ju något helt annat än att till exempel ifrågasätta ALLA som har det, som en del av ett skämt. Och då handlar det ju om hur någon tar det.

  Ett exempel: Bryr jag mig om ifall någon i mitt sällskap skulle dra ett blondinskämt som syftar på att alla blondiner är dumma i huvudet? Absolut inte. Det är ju liksom för det första inte roligt, men det är ju inte heller någon sanning bakom uttrycket ”dum blondin”. Men om någon skulle säga ”gud, hur fan kan hålla på och bleka håret så mycket, du ser ju helt korkad ut?”, så är ju det ett personligt påhopp på ett helt annat plan.

  Och det känns ju kanske lite som du skriver i slutet, att såna taskiga grejer gjort att du blivit extra lyhörd för såna grejer, det kan jag mycket väl förstå, men det var inte alls min mening att berätta för folk vad dom får och inte får göra utifrån kön. När det kommer till alkoläsk tycker jag att alla som väljer att dricka det är lite småskonstiga, kvinna som man. Och jag är säker på att du tycker att alla som gör en viss grej också har dålig smak, så är det ju. Alla tycker inte lika.

 13. För det första så har jag aldrig hört uttrycket ”tjejdricka”, och dessutom så skrev jag inte ”hur fan kan män dricka alkoläsk?”. Frågan i så fall är ju snarare ”hur fan kan NÅGON dricka alkoläsk, det är ju helt jävla vidrigt?”, men jag formulerade mig inte så heller.

  Sen: cider är inte alkoläsk, jag tänker på såna som smakar läsk men som man blir full av. Och nej, rom och cola tex är inte alkoläsk, det är en grogg/drink (som jag inte heller gillar) men nu var det drickning av typen ”sitta på gräsmatta före konsert”, och då hade jag OCKSÅ reagerat på att någon tagit med sig två olika flaskor + glas + is och börjar blanda groggar/drinkar mitt i alltihop.

  Och det handlade inte om att ”män gjorde något kvinnligt”, det handlade om att vuxna människor gjorde något… ungdomligt. Om du fattar? Om man är 40 år och har fått gå på systemet i halva sitt liv och säkert fått tusen tillfällen att smaka alkohol, hur kan man då välja det (enligt mig) sliskigaste och äckligaste?

  Det är ju samma sak som att jag skulle ifrågasätta/ironisera över att vuxna människor väljer spaghetti och köttfärssås när dom går på fin restaurang. Om jag själv hade gjort det och något hade skrattat åt mig så hade jag bara ryckt på axlarna och sagt ”jammen vaddå, det är ju GÖTT ju?” och så hade den saken varit ur världen. Och jag tror nog att de här männen hade sagt samma sak om någon sagt något till dom.

  Och till sist: de hade nog inte varit lika glada om jag slängt ut en bild på dom och ba ”HAHA, KOLLA IN DE HÄR VUXNA FAMILJEPAPPORNA SOM SKA GÅ PÅ ROCKKONSERT OCH DRICKER ALKOLÄSK FÖR ATT VÄRMA UPP!”. Det hade ju varit ett personligt påhopp på ett helt annat plan än att jag ironiserar lite över dem och deras likar som en hel grupp?

 14. Nej men det är ju lite tudelat det där, blir någon sårad så har man ju trampat den personen på tårna, och då måste man ju kanske fatta det och be om ursäkt, men ibland tycker jag att ironin i det man säger lyser igenom så mycket att det är konstigt att någon tagit illa upp, men man vill ju liksom inte verka elak heller. Ah, svårt!

 15. Fast hat… Det är ju inte så att jag hatar män(niskor) som dricker alkoläsk direkt? Det borde ju framgått i inlägget.

 16. Fast man måste väl också kunna ta till sig och förklara om en läsare finner något sexistiskt även om det inte var din avsikt. Jag håller med om att ”hur kan vuxna män dricka alkoläsk” känns väldigt mycket som att det är omanligt att dricka alkoläsk, och att det kan ifrågasättas på samma sätt som kommentarer om kvinnor som beter sig ”okvinnligt”. Tycker att du förklarar det hela bra när du tydliggör att du snarare menade människor än män som grupp, men det hade kunnat besvaras utan att skämta bort och tja.. förlöjliga frågan.

  Med det sagt vill jag också säga att jag gillar din blogg, jag tror inte heller att det fanns någon avsikt att såra eller förminska någon. Och ja – jag är också ”analt politiskt korrekt” så behöver ingen göra sig besväret att påpeka det.

 17. alltså… det är klart att man får göra sig lustig över alkoläskdrickande män i sin egen blogg, precis som man får göra sig lustig på sin twitter om elva flator som försöker spela lite boll, men det är kanske inte så himla roligt. framförallt är det inte så himla roligt om man blir arg över det ena, men ställer sig oförstående inför det andra. för det är faktiskt ganska unken dubbelmoral, som precis som Karolina säger bottnar i värderingar. värderingar om vad som är manligt och kvinnligt och därför acceptabelt eller bra. med det sagt så vet ju jag förstås också att det är så jävla svårt att göra rätt hela tiden. att inte råka, nästan omedvetet, falla i trötta gamla fällor om hur människor är, hur de ska vara och varför. och det får man acceptera, ibland blir det fel och ingen är perfekt och det är fine, särskilt om man kan säga ursäkta och faktiskt ångra sig, tänka till, bli klokare.

 18. Ett skämt med sexistisk underton? Helt seriöst?! Är så överdrivet överdjävulskt överless på denna anala politiska korrektheten… Upp i röven med det.

  Tur att Mirijam inte skämtade om alla utvecklingsstörda Iron Maiden fans som hade fått sin helt egna scen bakom mig. (Det var liksom dubbelshow! Om man vände sig om var det cirkus och om man tittade framåt var det roooock.) Tur att hon inte skämtade om det… eller att hon inte skämtade om en kompis till mig som kallas Skuggan och är ifrån Indien… Pheeew.

 19. Man får skämta om vad som helst (jag har heller inte påstått annat) men beroende på vad man skämtar om och inför vilken publik så får man nog i varierande utsträckning vara beredd på att folk lägger in veto på om de tycker att ens skämt är kul eller ej. De kanske försöker skämta tillbaka, lite ironiskt och kanske lite vasst. Och gör de det får de precis som du räkna med att det inte faller i god jord eller att det ens går fram att det var försök till ett skämt. Tog du illa vid dig så ber jag om ursäkt.

  Må så vara att jag är en PK (som jag inte heller tycker är ett skällsord, jag är gärna PK), kristen (?), stridis, bitter och överkänslig. Kan bara dra en liten förklaring då till varför jag hakar upp mig på detta (Eelena förklarade bra på ett sätt i förra inlägget) att vissa grejer kallas ”tjejdricka” (och kom inte och tuta i mig att det inte är menat som lite töntigt och mesigt) och det är knepigt och bör stötas och blötas varför vuxna män kan understå sig att dricka det. Jag är tjej, 1.88 m lång, gillar öl, är nästintill snaggad, har en piercing i näsan, tatueringar och gillar att gymma. Min äldsta vän, en kille, 1.70 m lång, blondlockig, gillar vin, helst Riesling men också bubbel. Avskyr kaffe men älskar musikal. Flera ggr per vecka får nån av oss höra varianter på följande, på ”skämt”:
  ”Fattar inte varför tjejer har kort hår, vill ni se ut som fula karlar?”
  ”Jag tycker inte kvinnor ska ha så stora muskler”
  ”Usch, varför har du en tjurring i näsan?”
  ”Är du säker på att du inte är bög?”
  ”Nån borde fan ta ifrån Johan hans man card och ge det till Alex istället”
  ”Varför har du höga klackar på dig?”
  ”Är det inte dags att du växer upp snart och dricker kaffe som en riktig karl?”

  Det är möjligt att det har gjort mig överkänslig och bitter och ser sexistiska spöken i skämt som kanske är hilarious och som inte alls fortsätter att reproducera vissa unkna myter och föreställningar. So be it.

 20. Vilken himla fin gestaltning av de cyklande männen! Ser dem tydligt framför mig. Och jag ser också att humorn ingalunda är de fyra männen, det skulle lika gärna ha kunnat vara fyra pensionärer, fyra mäklare, fyra 50-åriga damer, fyra kockar, fyra tonårstjejer… Det är attributen som gör det; damcyklar, barnsadlar och cykelkorgar som klirrar av alla flaskor alkoläsk. Helfestligt!

  /Anna

 21. okej. här kommer mina funderingar. asså nu är jag inte den som pallar ta saker på så himla stort allvar eller orkar bli så super upprörd över grejer. men…var e skämtet nånstans? den skämtsamma tonen ligger väl i sista meningen;

  ”Vi kan väl göra som vanligt, att ni diskuterar i smågrupper och återkommer senare i eftermiddag med input”

  men själva frågan du ställer om vuxna män som dricker alkoläsk är ändå en fråga du väljer att ställa, du väljer ska ta plats i din blogg och du väljer att formulera som du gör. jag tolkar det definitivt som att frågan handlar om det faktum att det just är MÄN som dricker alkoläsk. inte just alkoläsken i sig. för då hade du kunnat skriva: hur fan kan folk dricka alkoläsk? men du skriver om att MÄN dricker alkoläsk, och det blir lite provocerande. men du påstår att det inte handlar om det.

  i så fall handlar det om alkoläsk. vilken sort? finns hur många sorter som helst ju. ingår cider där oxå? handlar det om läsk i sig? eller kombinationen alkohol och socker? är det lika knasigt dricka rom o cola? eller vodka-ginger ale? är det en sockerdebatt? en alkoholdebatt? läskdebatt? är det intressant?

  alltså. alkohläsk kallas ju folkmun för ”tjejdricka”. och det är inte konstigt att din fråga, skämt eller inte, tolkades som att du ifrågasatte det faktum att män gjorde något kvinnligt. och där blir det ju en genusdebatt, även om det inte var din avsikt.

  och till sist. varför hade det varit taskigt om du hade lagt upp bilder fyra män i 40-årsåldern som kom vinglandes på sina damcyklar utrustade med barnsadlar och cykelkorgarna fyllda med alkoläsk?

 22. Åh gud alltså… jag vet att det är fullkomligt gammaldags och jag kommer väl få hatkommentarer, men alltså nuförtin' vågar man ju för faen inte säga ett sabla dyft om någonting utan att det sitter någon jäkla 'jag-tänker-märka-varenda-ord-du-yttrar-din-fördomsfulla-typ' och hytter med hela näven.
  GUUD vad jag är trött på det!
  Man ska vara så jävla fulla av acceptans och tycka att alla får göra och vara precis som de vill och hej och hå.
  Men.. om jag då tycker att män som dricker alkoläsk ser fjolliga ut, så skulle jag inte få det? Men alla ska ju få vara och tycka vad och hur de vill? Eller bara om man tycker att allt är fine då eller? Inte om jag råkar tycka att barn inte mår bäst av fri uppfostran, eller om jag vill att min son ska 'pojkkläder' och jag skulle bli jävligt förnärmad att bli hänvisad till som hen, jag älskar män som är gentlemän och tycker att det är fantastisk charmig när de håller upp en dörr eller bär mina tunga väskor.. eller att jag faktiskt skrattade när min kompis som jobbat i Saudi, visade bilder på en kartong innehållande en badmadrass. En sån där uppblåsbar. På kartongen var det bild på två personer i en pool som lekte med madrassen i vattnet, en pojke i badbrallor och en kvinna i burka. Ja, jag tyckte det såg jävligt lustigt ut.
  Alltid trampar man någon stridis på tårna men de som känner mig vet ju när jag är ironisk eller skojar. Orka vara politisk korrekt jämt.
  Så länga men inte ägnar sig åt riktig lyteskomik så va fan, hur farligt kan det vara?
  Och nej jag höll mig kanske inte till ämnet här.. vad var frågan nu igen? 😉

 23. Jag tänker lite så här: Det är precis som att hatet växer och växer, och i takt med det även rädslan. ”Vad var det där? Var det inte lite hat som flög förbi?” Jag är själv superkänslig för allt sånt, såatte… Tycker hur som helst att det hyfsat ofta är jättesvårt att skilja mellan hat och oskyldigt skämt. På gott och ont, kanske.

Kommentera