Jag köpte ju en systemkamera (Canon eos 400D) för hundra år sedan, men i brist på tid och kunskap blev det liksom inget mer av min fotokarriär än att bara sikta och klicka. Har hela tiden haft en bra kompaktkamera och sedan jag fick min ajfånfyra har den blivit standardkameran, mest för att kitobjektivet (18-55) är ganska tradigt.

Förra sommaren använde Tobbe kameran när han filmade tandem, men något blev fel och linorna till fallskärmen trasslade in sig i objektivet som slets loss och nu ligger och gosar i någon åker vid hoppfältet. Sedan dess har kamerahuset legat ensamt och oanvänt i ett skåp, tills nu! I dag ska vi nämligen köpa ett EF 50/1,8 II så att det blir lite ordning på torpet igen.  Sjukt peppad på att komma igång, inte minst med den stundande semestern i åtanke.

Vad har du för kamera/objektiv? Fotar du bara med mobilen? Kompaktkamera? Photobooth? Tips och råd på hur man tar snyggast bilder mottages tacksamt!

4 reaktioner till “Majsan är back on the photo track!

 1. Det är klart, som Emma skriver, att bildseendet är en del av bra bilder, men jag tycker inte riktigt att man kan jämställa en bild och en skrivmaskin på det sättet som det ofta görs i fotobloggar. Självklart har man större möjlighet att ta snygga bilder med en kamera med ett vettigt objektiv än med en ajfån eller annan random mobil – man har fler inställningar, fler möjligheter att fota helt manuellt, och inte minst en optik som smiskar skiten ur mobkilkameror och många kompaktkameror, även om flera kompaktkameror nu för tiden också har en alldeles fantastisk optik.

 2. Jag har en vanlig digitalkamera, men ändå tar jag finare bilder än min kompis med en ny, dyr, systemkamera. Jag läste någonstans, att säga 'oj vilken fin bild, vad har du för kamera?' är ungefär som att säga 'oj vilken bra bok, vad har du för skrivmaskin?'
  Dock är det ju stor skillnad på det, men du förstår principen 😉

  Men ändå ska jag köpa mej en systemkamera i höst så, jaa ^^

  //Emma

 3. Jag har likadan kamera samt objektiv! Jag måste dock erkänna att jag kör mest på kitobjektivet…

  Mina tips: lär dig att fota manuellt och fota så mycket som möjligt!

 4. Grattis till ett skitkul objektiv! Mycket roligare än kitobjektivet. Jag har bara ett tips, läs på om bländare, slutare och iso, kan man det kommer man låååångt. och fota utan blixt i den mån det går. Ok det var två tips, mej iaf.

  Själv fotar jag med ajfånen, skitkassa fulbilder och med min älskade Canon 1000 d. Men jag önskar mig en sån där liten, liten systemkamera, en sån som ser ut som en kompakt med ett objektiv liksom.

Kommentera