Det går ju inte att åtminstone nämna vad som händer i Japan just nu, men vad ska man skriva? ”Usch vad hemskt”? Ja, det känns ju… lagom. Det är så sjukt svårt att föreställa sig hur det skulle kännas att förlora – inte bara allt man äger – utan hela sitt hem, OCH sin stad. Helt jävla otroligt.
Om man känner att man vill hjälpa till så har bland andra dessa organisationer resurser på plats:

 • Läkare utan gränser är på plats med två akutteam. (Edit: Kommentar från Läkare utan gränser, ”Eftersom vi inte vet hur behoven kommer att se ut kan vi inte vara säkra på att insamlade pengar kan användas i Japan. Därför uppmanar vi istället människor att stödja vår akutfond. Det gör det möjligt för oss att vara flexibla och kanalisera hjälpen till de kriser där vi behövs mest, oavsett om de uppmärksammas i medierna eller inte. Pengar som inkommer till vår akutfond kommer inte att användas till insatserna i Japan i nuläget”).
 • Röda korset har jag tyvärr tappat lite förtroende för efter pengaskandalerna, men det är ju faktiskt en schysst organisation egentligen. Just nu hjälper de bland annat till med evakueringen av de som bor runt kärnkraftverket.
 • Svenska Rädda barnen går in med 250 000 kronor i arbetet för att skydda de flyende barnen mot våld och övergrepp.
 • Sen vill jag tipsa om en av mina favoritorganisationer, Clowner utan gränser. CUG åker runt till olycks-/krigs- och krisdrabbade områden och ger barn och vuxna en rolig stund utan tankar på krig och katastrofer. Nu vet jag inte om dom åker till just Japan, men ändå, sjukt värda människor som förtjänar ett bidrag. 

5 reaktioner till “Japan – en miniguide till hur du kan hjälpa

 1. Hej Filippa! Värst vad era organisationer har koll på bloggvärlden 🙂 Jag lägger till den infon i inlägget.

 2. Hej Mirijam,

  Tack för ditt blogginlägg – alltid kul att läsa bloggar från dem som engagerar sig i dessa viktiga frågor!

  Bara för att förtydliga lite så är vi, som du skriver, på plats i Japan men i nuläget är vår insats mycket liten och vi vet inte hur den kommer att utvecklas.

  Eftersom vi inte vet hur behoven kommer att se ut kan vi inte vara säkra på att insamlade pengar kan användas i Japan. Därför uppmanar vi istället människor att stödja vår akutfond. Det gör det möjligt för oss att vara flexibla och kanalisera hjälpen till de kriser där vi behövs mest, oavsett om de uppmärksammas i medierna eller inte. Pengar som inkommer till vår akutfond kommer inte att användas till insatserna i Japan i nuläget.

  Du får gärna kontakta mig om du har frågor eller funderingar kring detta. Tack för att du stödjer oss genom din blogginlägg!

  Filippa
  Läkare Utan Gränser

Kommentera