Okej, jag började svara på Davids kommentar i kommentarfältet men kände att det fick bli ett eget inlägg. Så okej David: let’s go Ica-rabatt-debatt igen! 🙂

Så här: Jag hugger inte på Victoria och Daniel, utan gav dem, som jag skrev ”ett litet tips i all välmening”.
Och visst kan man tänka att dom inte kan rå för att dom är mitt inne i den här kalaskarusellen, vi har ju monarki och då är det så här och det kan man inte göra något åt och yada yada. Fine. Det håller jag med om.

MEN (ett fett MEN här)

De HAR ju ändå ett val.
Det är så mycket kronprinsessans fond hit och Childhood foundation dit inom kungahuset. Hade det då varit så himla svårt att – som så många andra – helt enkelt säga ”Åh vad snälla ni är, tack, men vi har redan allt vi behöver, och ser fram emot att eventuella gåvor istället ges till diverse välgörenhetsorganisationer”.

FATTA vad de hade stigit i graderna i mångas ögon! Alla som går runt och retar sig på den här galet dyra bröllopsfesten medan deras anhöriga ligger på sjukhus med plockepinn-spiralfrakturer och blir pissigt behandlade för att akuten inte har nog med personal.
De hade plötsligt tyckt att Victoria och Daniel var fina människor med stora varma hjärtan och inte snikna mycket-vill-ha-mer-typer som gömmer sig bakom ”det ska ju vara så”.

Vickan har ju faktiskt valt att gifta sig med en sportkeps från Ockelbo, är det NÅGOT par som inte borde vara så heta på att hålla på traditionerna så är det väl dom?

4 reaktioner till “Kungligt del 2

 1. Jag menar att det är en del av vår identitet det här kungahuset. Jag tycker därför att folk kan få ge bort sina knypplade dukar i all välmening. Det är inte varje dag vi har ett bröllop i kungahuset. Låt de gifta sig. En del med hela den här såpan är ju att vi inte ska behöva tänka på barn som svälter och medborgare som får taskig vårt på akuten.

  Att göra politik av kungahuset kan vi ägna oss åt resterande delen av året.

 2. Men David, det jag skriver om handlar inte om att vi ska avskaffa monarkin (även om jag inte är FÖR den), att vi ska riva alla slott och att Nobelmiddagen ska ätas på papptallrikar.

  Jag menar bara att dom får en massa saker dom inte behöver. Hade det inte varit en fin gest att ISTÄLLET för att ta emot gåvorna be dom som köper prylarna att skänka pengarna till någon organisation som verkligen behöver dom?

  Eller menar du att det är bättre – inte för Sverige som monarki utan för VÄRLDEN i stort – att ha en utställning med virkade dukar, extremstora dalahästar och massa porslin, än att hjälpa 1 200 undernärda barn från att dö?
  Jag köper inte det.

  Och ja, min tidning säljer självklart lösnummer på det här, allt som står i den betalar självklart min lön, från tragedin på Haiti till Madeleines Sverige-flykt, bröllopet och den lilla grisen i röda gummistövlar som vi har med i dag. Men jag har en privat blogg som inte på något sätt har att göra med mitt jobb, eller ska kopplas ihop med min arbetsplats, så den diskussionen får stå utanför den här.

 3. Din argumentation haltar. Det finns en massa orsaker att avskaffa monarkin, men kostnaderna är inte en av dem.

  Lek med tanken att vi lägger nere kungahuset av kostnadsskäl. Ska vi då riva alla gamla slott också? Naturligtvis inte. De är kulturhistoria och underhållet av dessa byggnader lär vi vilja fortsätta med. Där ligger minst halva kungahusets budget.

  Sen var det det här med servisen. Utan kungahus vill vi fortfarande kunna anordna statsbesök. Vi kommer att behöva ett statsöverhuvud som tar hand om uppgiften att sköta officiella uppdrag. Skillnaden är att vi blir tvungna att politiskt välja en sådan person. Personligen tycker jag det är skönt att knugen är politiskt obunden, men okej. Denna person och hans stab lär inte vara gratis och behöver exempelvis en servis eller två.

  Din tidning som du jobbar på skriver just nu en massa artiklar om Vickan. Dessa antar jag säljer lösnummer och hjälper till att betala din lön och moms till allas våran statskassa. Med en folkvald president som överhuvud blir det helt klart färre artiklar. Kungahuset är helt klart business för fler än kungahuset. Alltså. Ska man avskaffa monarkin så tycker jag att man ska anföra andra argument än just kostnaden.

  Victoria och Daniel är en pusselbit i hela det här skådespelet. Genom att ta emot presenterna från svenska folket och dessutom ställa ut dem för beskådan på Haga slott så genomför de sitt uppdrag. De representerar svenska folket. De gamla tanterna som broderat en duk på traditionellt vis i dalarna får ställa ut den på Haga. Det blir vårt kungahus och vår prinsessa. Lite fint faktiskt. Nästan så jag blir tårögd 😉

  Att bara skänka bort tanternas duk eller den mer osmakliga platt-teven rimmar helt enkelt illa med uppdraget.

Kommentera