Låt oss nu ponera att vi tillsammans genomför detta. Då måste vi ju ha en plan. Vad får man och vad får man inte lägga dollars på? Jag har lite förslag.

Man får lägga pengar på:
Träning. Till exempel klätterkurs eller träningskort eftersom det är bra för hälsan att träna. Men man får inte köpa massa nya träningkläder bara för att det är roligt.
Livsnödvändiga saker så klart. Som mat, busskort och hygienartiklar. (Man får däremot inte köpa smink och smaskiga krämer bara för att man vill om man redan har det man behöver i badrumsskåpet.)
Saker i hemmet. Men bara om något går sönder. Det är ju synd om hela familjen ska lukta skunk bara för att mamma har köpstopp och inte tänker laga varmvattenberedaren. Och man ska också kolla om man i första hand kan köpa begagnat.
Fallskärmsutrustning och licensförnyelse. För det har jag redan planerat in så det är inget snack om saken. (Men bara 1 kalott, 1 cypres och förnyelsen.)

Man får inte lägga pengar på:
Presenter. Dom kan man göra själv.
Bio. Hyr (eller ladda hem) en film och gå ihop ett gäng och kolla tillsammans. Vi har projektor, kom till oss, nästan som bio!
Lunch på stan. Inte ens om man jobbar granne med världens bästa sushirestaurang. ”Matlåda är sexigt”, som Julia brukar säga.
Fika på stan. Man kan baka själv och mysa hemma. Eller baka själv och ha picknick. Asmysigt.
Kläder. Inte ens om det är 70% rea på mellandagsrean. Tänk all tid man sparar genom att ignorera H&M:s bottenskrap!
Teknikprylar. Punkt slut. Umgås med roliga människor istället.
Krimskrams. Man behöver inte mer skräp.

Har jag missat något tycker ni?

12 reaktioner till “Köpstoppet del två. Planering.

  1. Jag lovar högtidligt att jag ska göra allt i min makt för att få dig att bryta minst tre av ovanstående punkter.

  2. Jag tycker absolut du ska testa köpstopp. Tänk vad mycket energi man slipper lägga på att handla saker. Lägg den på att skriva och vara kreativ i stället. En fundering: Vad är syftet? Spara pengar? Spara tid? Eller spara på naturresurser (alltså inte förbruka så jävla snuskigt mycket som vi västerlänningar gör)? Jag tycker alla tre är bra anledningar men att den sista är viktigast. Och DÅ tycker jag gott att man kan unna sig obegränsat med fikabesök och restaurangbesök. Enda sättet att bevara våran livsstil, rikedomar och ekonomi om vi ska minska förbrukningen av naturresurser är att lägga kulor på tjänster. Heja tjänstesektorn! Alltså: satsa på trevliga fikabesök och restaurangbesök, det är ju dessutom socialt och trevligt. Hejja på dig! Jag är lite inne på samma grej för jag mår ibland illa av allt okynnesköpande när jag vet att andra får ta smällen för det. Och ingen liten smäll heller.

  3. Jag ska påminna dej i Val Cenis. Du kan ju baka på kvällarna så du kan picknika i backen nästa dag. Tjoho nu ses vi snart!

  4. But noooo! Jag har ju precis börjat jobba på riktigt och nu ska jag verkligen handla pryls, käka ute och fika och gå på bio. Det är ju kul! Däremot tycker jag krimskramset och onödiga pryls löser sig själv då man ändå aldrig har tid att drälla i stan som på studenttiden. Jag kanske joinar in lite senare i vår då jag vant mig vid lön 😉Hur som, lycka till, klart du klarar det!

  5. Jag är en sur gammal grinig gubbe som vägrar gå med på spelreglerna. Smink klarar jag mig utan, men inte faaan ska du få mig att skippa restaurangbesöken. 🙂

  6. Jag får anta din utmaning lite grand nu, ska allt ta och fundera på vad jag måste lägga pengar på och vad som jag absolut inte behöver handla! Nu vet jag vad jag ska göra på jobbet i natt, hi hi…

  7. Helena: Klart hund är nödvändigt. Livsnödvändigt!Julia: Oroa dig inte, jag är helt normal, lite sugen på att prova nya saker bara.Mikael: Jag klarade av att sluta röka efter 12 år som inbiten sunknikotinist så du har ingen aning om vilka krafter jag bestitter. Passa dig, det är bara att döra arslet redo inför 120 mil på cykelsadeln.Tobbe: Men oj. Hej! Det var ju ett tag sen, minst sagt. ”Gillar skarpt ditt språkläge och formuleringsgoof”. Ja, det var en skäggig skåning som lärde mig grunderna till allt jag kan. Tack för det!Hälsa Lena!

  8. Hej Mimmi!Lövåsen calling! Har läst din blogg i ett par år och gillar skarpt ditt språkläge och formuleringsgoof. Vaddå köpstopp?? Minns din story och lev!! Jag utmanar dig gladeligen att inte tjacka annat än det du måste stoppa i truten så länge du stoppar. Under tiden avnjuter jag min tjäder, älg, lax, öring, ripa och rötterna jag odlade i sommar.Hälsar din gamla skollärare Tobbe

  9. excuse me. nu tycker jag att du är inne i en konstig period. Man får köpa kläder. Man får fika på stan. Det är bättre att köpa dyra grejer man vill ha länge istf reaskräp.Men matlåda är bra.

  10. GO MIMS!!! You can do it!PUSS!(P.S Hundvalp räknas definitivt som nödvändigkonsumtion.. och tänk bara på alla resor jag inte kan göra när jag har hund.. sparar ju en massa flygplansbränsle där liksom..)

Kommentera