Man går runt i sin lilla bubbla och surar för att man är fattig student och inte kan köpa allt roligt man vill ha. Det regnar lite och man blir irriterad över att det inte kan fortsätta vara vårväder alla dagar i veckan.
Man inser att ekstremsportveko i Voss och Peace & Love hos Cilla är samma helg och blir arg över det, sen inser man att man ändå inte haft råd att åka på något av det eftersom plånboken kommer vara rätt tärd i juni.

Då kommer plötsligt verkligheten farande med full kraft. Man liksom slår i backen i tusen kilometer i timmen och tappar andan och tänker men herregud och hoppas hoppas hoppas att det inte är hon.
Det hände en fruktansvärd olycka utanför Malmö i går.
Och jag blev plötsligt väldigt medveten om hur förbannat lätt det kan vara att ens egna lilla privata CSN-kaos förvandlas till ett äkta helvete med ångest så svart och bara sorg sorg sorg.
Klarade sig barnet? frågade jag min kollega.
Han såg på mig.
Ja, hon var ju så långt gången, bäbisar kan klara sånt. Han ringde länsvakthavande igen, Ursäkta att jag stör men jag ville veta om barnet klarade sig. Inte det. Ok tack.
Han kom tillbaks och såg på mig. Nej. Men det var en bra fråga.
Jag nickade.

Jag kunde inte sova när jag kom hem.
Jag tänkte på pappan som blev ensam med barnen, på barnen som blev utan mamma och som aldrig fick träffa sitt lillasyskon. På att det säkert var en liten barnkammare där hemma, som pappan skulle behöva rensa bort alldeles ensam. Som det aldrig kom någon bäbis till.
Jag tänkte på att här ligger jag i min säng, klockan 05:00 en torsdagmorgon, med min älskling tryggt bredvid mig medans pappan är på sjukhuset och genomlider den värsta vidrigaste natten i sitt liv.
Tobe sa: Det händer sånt hela tiden. Det är jättehemskt men man blir bara galen om man tänker på allt som händer runt om i världen.
Jag vet, sa jag. Försök sova nu, mumlade Tobe.
Ok,
pep jag. Och grät så tyst jag kunde, så han inte skulle vakna.

4 reaktioner till “Memento Mori

  1. Ibland kan det vara bra att stanna upp och fundera även om det gör ont. Och bara för att man gråter över en händelse betyder inte det att man tar hela världens problem på sina axlar. Empati är en fin egenskap som du ska vara rädd om.

  2. Jag hittar inte bilden! Är den här på blogspot alltså? Hur länge får man badförbud om man gör en tatuering?

Kommentera