När jag var en riktigt liten knatte bodde vi i Indien. Det var på den tiden min mor och min nedrökta biologiska far fortfarande var gifta så vi snackar typ början av 80-talet när jag var runt tre bast.
I Indien lärde sig mamma att koka chai.
Ett gäng år senare: Nytt land, ny pappa och flytt till Edsele i Ångermanland. I Edsele visste ingen var chai var. Där drack man typ bryggkaffe, hembränt och sköt på varandra med hagelbössa. Till kaffet åt man kanelbullar, nymodiga saker som exempelvis kladdkaka hade ingen människa hört talas om.
På min gamla blogg fick jag en anonym kommentar som löd så här:

”…men däremot kommer jag ihåg din mammas kladdkaka. Det var första gången jag smakade kladdkaka (som hon gjort till mannes klassfest, jag är jämngammal) och jag har aldrig ätit en godare sen dess!”

Manne är alltså min två år yngre lillebror och den här tjejer (jag antar att det är en tjej) åt min mammas kladdkaka för första gången (en grov gissning här) någon gång runt 1989. Det är snart 20 år sedan. Då var kladdkaka nytt. Iallafall i Edsele och det vette fan om det inte är nytt där fortfarande…
Mamma gjorde alltid kladdkaka i en gjutjärnsstekpanna istället för i en vanlig form. Jag vet inte varför (det här var innan teflonet var uppfunnet) men det blev väl godast så.
När vi fyllde år och hade kompisar hemma, bjöds det ofta på detta. Chai och kladdkaka.
Våra kompisar tittade storögt på när mamma slog i mjölken i tekryddblandningen och lät det nästan, nästan koka över, lugna ner sig och nästan koka över igen.
These days, när folk på café känner sig lite yogafräscha och ska beställa in ”det där nya, eeeh, chai” (eller chai LATTE!) och en bit kladdkaka så tänker jag bara ”åh, herregud så 1984”.

Vi hippies tyckte också att miljön var viktig innan Al Gore berättade det för oss.

Läs mer om uppväxten i Edsele på http://app.blogg.se/index.bd?fa=article.edit&ar_id=686003

En reaktion till “Chai och kladdkaka

Kommentera